Reactie op column Harriët Duurvoort d.d. 20-10-2022 https://t.co/fQy0JzaYco

 

Blinde Bureaucratie

Ik wil hier ingaan op een diepliggende oorzaak van het steeds maar niet opgelost krijgen van de problematiek rond #thuiszitters. Een oorzaak die eigenlijk voor het oprapen ligt maar niet wordt gezien. Ik noem het maar even het BB-virus. Dat staat niet voor Bescherming Burgerbevolking maar voor Bureaucratische Blindheid. Onze overheid (het ministerie en aanverwante instanties) snapt helaas niet waar het eigenlijke ontstaan van thuiszitters ligt, maar denkt er wel beleid op te kunnen voeren. Beleid dat – uiteraard – zijn doel mist en in vele gevallen de zaak nog erger maakt. Steeds komt er een nieuwe aap uit de BB-mouw. Het adagium “Je kunt een probleem niet oplossen op het niveau waarop het is ontstaan” (aan Einstein toegeschreven) is hier klip en klaar aan de hand. Ik zeg op voorhand dat de Wet Passend Onderwijs op zichzelf een prima wet is. Ook al sta ik bekend als een stevige criticus van wat er sinds 2014, het invoeringsjaar, allemaal is gebeurd (en mislukt of nooit op gang gekomen), toch breek ik graag een lans voor die wet. De uitgangspunten zijn hartstikke goed, alleen er worden een paar kardinale denkfouten gemaakt die heel veel ellende veroorzaken.

Stelling 1. Denken dat er voor elk kind een passende plek is, is een foute aanname

Dit is een typische BB-aanname. Niet onderzocht, niet doordacht, maar er wordt wel een hele wet op gebaseerd. Da’s nogal dom. Het onderwijssysteem is geënt op de “gemiddelde” leerling. Hebt u wel eens een gemiddelde leerling gezien? Nee, ik ook niet. BB werken met gemiddeldes, achter de tekentafel bedacht. Hokjesdenken is troef. Alles staat in programma’s en methodes ingebeiteld. Afwijken is niet de bedoeling. Daarmee creëer je nog niet een levend, ademend, op de dynamiek van de samenleving afgestemd onderwijssysteem. Weten we het niet? Kunnen we dat niet doorgronden? Ik denk veeleer dat er niet geluisterd wordt. Dat is de echte kwaal.

Stelling 2. Nee, het ligt niet aan het kind

De reflex waarmee bijna altijd op een ontstane ‘lastige’ situatie wordt gereageerd in het onderwijs, is dat ‘de’ oorzaak van ‘het’ probleem onmiddellijk en zonder enige reflectie ‘in’ het kind wordt gelegd. Nou daar hebben we wel ‘oplossingen’ voor: labels, testen, onderzoeksbureaus, deskundigen die zonder dat ze het kind ook maar één keer zien hun oordeel al klaar hebben, weerbaarheidstrainingen, genoeg keuze. Gevolg: de problemen worden erger in plaats dat ze worden opgelost. Het kan desastreus zijn als je niet alle factoren beschouwt. Het eigenlijke, onderliggende probleem is dat kinderen niet worden gezien zoals ze zijn, maar enkel of ze in het vooraf opgestelde hokje passen en daarin zonder morren meedraaien. De ideale leerling is de brave leerling. We kweken het liefst grijze muizen. Want die zijn niet lastig.

Stelling 3. Kennis kan een handicap zijn

BB mensen zien het probleem niet, maar ze denken wel dat ze het zien. Levensgevaarlijk. Ze reageren meestal met méér BB. Zie het onzalige plan van Wiersma om de verzuimregistratie te intensiveren. En nu gaat het weer over ‘oudersteunpunten’. Die moeten dan door de samenwerkingsverbanden worden opgezet. Simpel vraagje: weten ouders dat die bestaan? De meeste scholen informeren de ouders al niet eens over hun eigen zorgplicht of überhaupt over Passend Onderwijs. Google maar eens op de website van een paar scholen op ‘zorgplicht’, ‘passend’ of ‘samenwerkingsverband’. Dus…. Dit zien we meteen alweer op de kopse kant verkeerd gaan. Als het al bij de meest simpele dingen al fout loopt, zoals informatie geven aan de ouders, I rest my case.

Zet de deur eens open

Er zit ontzettend veel heel erg goede, bruikbare kennis bij de ouders zelf en bij de ‘nabije deskundigen’ die vaak door de ouders zelf worden ontdekt en een vertrouwensband met het gezin opbouwen. Kindercoaches, hb- en autismedeskundigen, vrijwilligers van ouderorganisaties die onbezoldigd de hele dag aan de telefoon de verhalen van wanhopige ouders aanhoren die zich aan de kant gezet voelen. Beste BB, daar ligt het goud. Nu nog vinden. Een zeer  gemeende oproep!

 

Drs. Lex Hupe, vertrouwenspersoon voor ouders van thuiszitters

 

 

Comments

Popular posts from this blog

Al dat spiriwirigedoe.....

B3-onderzoek gemiste kansen

Ciao!