Het Kinder Bevrijdings Front
Er was eens............. een groep radikale onderwijsvernieuwers die zo veel medelijden hadden met de arme kinderen, die elke dag maar weggerukt werden uit hun huis, om dan te worden opgehokt in een kleine ruimte, om daar een flink aantal uren onderworpen te worden aan een onderdrukkend schoolsysteem, waarin ze moesten meedraaien anders zouden hun ouders de gevangenis in gaan. Elke dag maar testen en toetsen, doen wat de juf zegt, allemaal een konijntje tekenen maar dat mocht dan geen paars konijn zijn want "die bestaan niet". Enzovoort, enzovoort.
Die vernieuwers beraamden een plan: we gaan met bivakmutsen op en nepgeweertjes deze kinderen bevrijden. net zoals je wel eens op TV ziet: een verrassingsoverval op een school, kinderen mee, allemaal in een bus die klaarstaat, de hele actie moet binnen een minuut gepiept zijn, en dan vroemvroem naar een geheime plek waar de kinderen natuurlijk onmiddellijk vrijgelaten worden en een heerlijke dag beleven. En - uiteraard - aan het einde van de dag weer netjes thuis afgeleverd.
Eisen
En oh ja, natuurlijk een lijst met eisen: geen losgeld maar meer vrijheid, meer buiten, meer spelen, zelf bedenken wat je leert en van wie, etc. (niet "meer snoep" of "meer glijbanen" dat vind ik zo flauw, ik heb zelf vele serieuze wensen en behoeftes van schoolkinderen opgehaald en die verdienen het om ook serieus te worden genomen).
Echt gebeurd? Nee natuurlijk niet. Dit is een idee voor een filmscript dat ik lang heb en dat ik toch maar eens uitschrijf. Want het is spannend, sensationeel zelfs, en het maakt weer eens op een andere manier de tongen los over onderwijs. Het idee dat onderwijs een gedwongen vrijheidsberoving van kinderen is, klopt namelijk. Nederland is daarin ongeveer het allerstrengste land ter wereld, op Noord-Korea na en als je als zichzelf "vrij" noemend land hierin zoveel dwang uitoefent, dat je vergeleken wordt met een overduidelijke dictatuur - dat geeft te denken.
Raamvertelling
We maken er een raamvertelling van. We doen alsof het nu 20 jaar later is en we interviewen de (zogenaamde) crew van weleer. Wie heeft het bedacht, waarom deden jullie het, wat vonden de kinderen ervan.... het hele circus van juffen, schooldirecteuren, de burgemeester, de politie, de ouders, allemaal komen ze aan bod (allemaal acteurs) en vertellen op kleurrijke wijze hoe het is gebeurd en hoe ze het zelf hebben ervaren.
Serieus
Maar tegelijk kunnen we daarmee een serieuzere toon vinden om de werkelijke dilemma's en mankementen in ons schoolsysteem op realistische wijze aan de kaak te stellen. We kunnen een praatshow opvoeren (met de echte Jinek natuurlijk, die doet gewoon mee) waar harde noten worden gekraakt. Alternatieve scholen aan het woord laten (echte dus) waar de kinderen het heerlijk naar hun zin hebben. Thuisonderwijzers. Mensen die naar het buitenland gevlucht zijn om uit de klauwen van Leerplicht en Jeugdzorg te blijven.
Alternatieven laten zien. Grote Denkers in het licht zetten. Boeken laten zien en hun schrijvers interviewen. Op bezoek bij scholen waar de kinderen wel gelukkig zijn.
Bekende pedagogen en vernieuwers uit Nederland aan het woord laten.
Een musicalachtige presentatie maken, mede door kinderen zelf opgezet. Met die musical kunnen we het land in gaan.
Van die gesprekken met vernieuwers kunnen we bijeenkomsten opzetten.
En vast nog meer........... allemaal om op ludieke maar wel serieuze wijze aandacht te kijken bij een breed publiek om belangrijke thema's zoals schooluitval, de demotivatie bij kinderen op de scholen, de enorme aantallen depressies en ontheemding die kinderen vandaag de dag voelen etc. te belichten met als uiteindelijk doel hier meer aandacht voor te krijgen en hopelijk hier actie op te krijgen.
Wellicht discussieavonden op touw zetten zoals Tegenlicht doet.
Een interessant onderliggend thema kan zijn, dat we de meeste deelnemers (of dit nu spelers zijn of echte mensen die zichzelf zijn in de film) ook bevragen op hun eigen schoolervaringen. Dat kunnen extra's worden rondom de film.
ReplyDelete