Ach wat erg toch die PISAscores.....

Een bundeling van mijn posts op Linkedin van de afgelopen 2 weken rondom de tegenvallende PISAscores op taalonderwijs. En enkele posts van onderwijsvrienden.

Mag ik toch even vragen waarom het onderwijs zo hamert op taalonderwijs dat "de basis" moet leggen, en dat vervolgens invult met verplicht aanbieden van teksten die geen relatie hebben met de leefwereld van de leerling? Mijn advies: haak aan bij die leefwereld en maak daar real-life quests van. Laat een groepje leerlingen een opdracht uitwerken en dan hun bevindingen samen delen. Voorbeeldje:
"Welke toeslagen zijn er bij Belastingdienst en Gemeente voor mijn ouders?"
Geheid dat elk kind er weer een andere strategie op na houdt. Maar tezamen krijgen ze een breed beeld van die toeslagen. Wat een enorm aantal skills leren ze dan wel niet zeg!
>> informatievaardigheden (bij welke bron moet ik zijn)
>> taalvaardigheden (hoe ontcijfer ik ambtelijke taal)
>> praktische kennis (ik heb mijn ouders gewezen op een toeslag die ze nog niet kenden)
>> hulp organiseren (als ik vastzit is er een hulplijn ergens?)
>> samenwerking (hoe delen we onze opgedane kennis, hoe wisselen we uit over onze aanpak)
Wat een rijkdom! Wat een life skills!

############################################################

Taalonderwijs zou over communicatie moeten gaan. Hoe druk ik me uit? Wat wil ik overbrengen? Welke indruk wil ik maken? Mag ik mijn onzekerheden laten zien? Wat is informatie eigenlijk? Kan een tekening even veel zeggen als een betoog? Hoe presenteer ik mijn verhaal zodat het boeiend wordt? Hoe beeld ik een gevoel uit? Hoe snap ik wat er gezegd wordt? Hoe leg ik een leuke, fijne relatie met iemand? Hoe maak ik duidelijk wat ik van of met die ander wil bereiken? Hoe kan ik daarin oefenen? Hoe overbrug ik culturele verschillen?

##############################################################

Dalend leesniveau? Begrijpend lezen - wat sneu voor de jeugd van vandaag. Elk sprankje leesplezier wordt er met onderwijskundige precisie uitgeramd.

############################################################

De Pisa scores gaan al een jaar of 15 naar beneden, en dit jaar is de daling nog groter. Deze daling lijkt een sterke negatieve correlatie te vertonen met de hoeveelheid overheidsgeld die extra in het onderwijs gepompt wordt en extra onderwijswetgeving. Misschien wordt het tijd de de overheid zich veel minder met het onderwijs gaat bemoeien.

##########################################

PISApost Ach wat erg toch die dalende lijntjes. Zou het ook zo kunnen zijn dat we een breuk in culturen binnen onze samenleving hebben? Dat de woordcultuur concurrentie heeft van de beeldcultuur? En de verhaalcultuur? De vertelcultuur? Ik heb me eens laten vertellen dat oude culturen vooral oraal functioneerden. verhalen werden doorverteld. En omdat dat best veel van de hersenen vergt, werden die verhalen voorzien van allerlei bouwprincipes, zoals de hoofdplot en zijplots. Dan onthou je ze namelijk beter. De hoofdpersoon en de relaties met andere figuren. De hoofdlijn van het verhaal en allerlei versieringen. Ee verhaal dat een bewustwording van de hoofdpersoon vertelt. Figuren die oude wijsheden meegeven, evenals figuren die 'niet alles op een rijtje' hadden, zodat je een mooi contrast krijgt met je eigen denkwereld. Morele lessen. Verwijzingen naar de sociale en culturele verhoudingen, zowel recent als in het verleden.
En dat allemaal verpakt in spannende verhalen die beginnen met "Er was eens...".
Zijn we dat niet een beetje verleerd? Ja dat zijn we verleerd, zeg ik er maar even heel duidelijk bij. We zijn dat verleerd. Gelukkig hebben we nog de rijke tradities van verhalen, sprookjes, legende en oude literatuur. Maar nog een geluk: ook hedendaagse schrijvers kennen de kunst. En ze geven die kunst ook graag door!

#################################################################
Ons onderwijs heeft nooit stilgestaan bij kinderen. Het gaat niet om kinderen, het gaat om spreadsheets met cijfers, om budgetten, om de goede sier die de politiek kan maken met statistieken waarin je er goed uitspringt.
Ik herlees nu "Het geminachte Kind" van Guus Kuijer. Daarin legt hij haarfijn uit dat we er alles aan doen om het kind in de mal van volwassenheid te stoppen. De volwassenen zijn de vijand van het kind.
################################################################
Ons taalonderwijs is tranentrekkend beperkt. We toetsen niet de leesvaardigheid maar de academische opvattingen van de curriculummakers. Een belediging voor de vermogens van kinderen.
Het zou niet over taal maar over communicatie moeten gaan. Hoe druk ik me uit? Wat wil ik overbrengen? Welke indruk wil ik maken? Hoe zorg ik dat datgene wat ik wil overbrengen, bij de ander zo binnenkomt als ik het bedoelde? Mag ik mijn onzekerheden laten zien? Wat is informatie eigenlijk? Kan een tekening even veel zeggen als een betoog in woorden? Hoe presenteer ik mijn verhaal zodat het boeiend wordt? Hoe beeld ik een gevoel uit? Hoe snap ik wat er gezegd wordt? Hoe leg ik een leuke, fijne relatie met iemand? Hoe maak ik duidelijk wat ik van of met die ander wil bereiken? Hoe kan ik daarin oefenen?
################################################################
Terug naar het krijtbord en de 'armen over elkaar' ...

De 'evolutie in onderwijs' krijgt vandaag klappen langs alle kanten. Niet alleen van oudere leerkrachten die in hun kristallen bol hebben voorspeld dat we tegen de PISA-muur gingen aanlopen maar ook van pedagogen die de volgende generatie aanzien als de domste generatie ooit. Zelfs jongeren schrijven boeken waarin ze roepen voor meer discipline & respect, en tegelijkertijd kleur bekennen in hun aanpak. Het 'Stockholm-Syndroom' heeft vele varianten ... 8-)

Wat we proberen te vergeten is dat de 'ideale generatie' ... de mijne dus ... 8-) ... die met discipline en een achtjes-cultuur naar school is geweest, nooit echt geëngageerd is geworden in het werk dat ze (moeten) doen. We werden deel van een productieproces waarin we 90% van wat we ooit hebben moeten blokken nooit hebben kunnen gebruiken (verouderd of nooit echt een behoefte aan). Een generatie die verdeeld werd in diploma-kastes en onderdrukt werd in hun drang tot zelfontwikkeling omdat het 'systeem' dit niet beloonde. Een generatie van 50-60 plussers die nog zoekende is naar wat ze echt willen doen. Een generatie die binnen X jaar de vorm krijgt van een grijze zak aan de ingangspoort van een organisatie die de volgende generatie al aan het voorbereiden is op een loopbaan gevuld met passie ... lol ... 8-)

Onderwijs leeft in een verouderde 'bubbel' ... soms wereldvreemd en totaal allergisch voor wat er vandaag op het gebied van leren mogelijk is. Om nog maar te zwijgen over Artificiële Intelligentie en ChatGPT die waarschijnlijk kan concurreren met de meeste leerkrachten die ook maar gaan werken in een productieproces.

Sorry 'Onderwijs' ... het vernietigend onderwijsrapport is iets van 'eigen schuld, dikken bult'. Net zoals de waarde van Volkswagen een deuk krijgt omdat ze veel te laat en veel te weinig doortastend heeft gereageerd op de evolutie in het 'auto rijden', heeft 'Onderwijs' veel te laat en veel te weinig doortastend gereageerd om wat mogelijk is op het gebied van 'leren' echt te gebruiken. Onderwijs heeft proberen te vernieuwen met de 'handrem' op en zit nu te klagen dat het niet werkt.

*** Mijn excuses voor alle leerkrachten en directies die de moed hebben om, rekening houdend met alle vormen van weerstand, steeds opnieuw vorm proberen te geven aan het onderwijs van morgen! ***

De schuld schuiven in de schoenen van ouders en kinderen is gewoon laf. Iedereen moet vandaag afrekenen met nieuwe uitdagingen ... heb gewoon de moed om eerlijk toe te geven dat je gefaald hebt om onderwijs aan te passen aan het 'nu' ... het 'nu' proberen aan te passen aan het onderwijs van vroeger is gewoon zelfbedrog.

Sprekende films maken met stomme akteurs geeft een slecht PISA-rapport.

Nochtans is er hoop ... en die moet komen van bedrijven die de 'bubbel' doorprikken en echt kijken naar de mogelijke waarde van wie er voor hen staat. Ik hoop echt dat de opflakkerende weerstand tijdelijk is en dat de handrem het begeeft ...

Jef
###################################

Nog een paar bonussen:
Celeste Headlee over het voeren van een goed gesprek met - eigenlijk wie dan ook.
Ik bekijken hem ongeveer elk jaar een keertje, omdat ie zo steengoed is. Klik hier voor haar talk

In Zomergasten sprak Theo Maassen met Bibi Dumon Tak, kinderboekenschrijver, over "veilig leren lezen". Kun je ook onveilig leren lezen dan? Klik hier voor deze clip.






Comments

  1. The Reading Wars https://www.psychologytoday.com/us/blog/freedom-learn/201311/the-reading-wars-why-natural-learning-fails-in-classrooms

    ReplyDelete
  2. Het plezier van schrijven! https://open.spotify.com/episode/24cL8EngxxbNzyw2k5vXlE?si=7e9b109a932d4088&nd=1&dlsi=4495d3eace764142

    ReplyDelete
  3. Paar nuances https://neerlandistiek.nl/2020/07/pisa-wat-kunnen-onze-15-jarigen-eigenlijk-niet/

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Al dat spiriwirigedoe.....

B3-onderzoek gemiste kansen

My favorite pupil