te weinig ict-vaardigheden

 Overgenomen van Linkedin

Vandaag staat in Trouw een interessant artikel over het ontbreken van digitale vaardigheden bij leerlingen in het onderwijs. Er blijkt geen samenhang te zijn tussen de hoeveelheid energie die een school stopt in digtale geletterdheid en de prestaties van hun leerlingen. Ik vind dat merkwaardig en ben dan toch wel heel benieuwd wat er getoetst is.

Het is in mijn optiek belangrijk dat leerlingen mediawijs worden, dat ze over goede informatievaardigheden beschikken, dat er online ethisch gehandeld wordt en zelfs dat ze inzicht krijgen in het functioneren van een computer en basiskennis hebben van programmeren. Randvoorwaardelijk is echter dat leerlingen over ict-basisvaardigheden beschikken. Er wordt te gemakkelijk gedacht dat kinderen dit wel van huis uit meekrijgen, maar in de praktijk zien wij een heel ander beeld. Een groot deel van de leerlingen weet niet hoe ze bestanden moeten opslaan en delen in de cloud, vindt het lastig om goede presentaties of werkstukken te maken en deze netjes vorm te geven, internet op een effectieve manier te gebruiken, etc.

Ik vind het merkwaardig dat we tegenwoordig vanaf de middenbouw elke leerling een eigen device geven, waar ze vaak anderhalf tot twee uur per dag op werken, zonder dat we aandacht hebben voor de basis. Het werken op die laptop of chromebook wordt stukken efficienter als leerlingen (en voor leerkrachten geldt dit ook) weten hoe ze het in verschillende situaties effectief kunnen inzetten. We kopen toch ook geen auto om hier alleen de airco van te gebruiken als het warm is, of de lampen aan te zetten als donker is?

Wij hebben hier vier jaar geleden al op ingespeeld door een leerlijn ict-basisvaarigheden te ontwikkelen. Vrijwel alle scholen in Nederland gebruiken als basis wel het besturingssysteem van Microsoft of Google. Bied kinderen (en leerkrachten) deze basis aan en het werktempo en kwaliteit van werkstukken/presentaties zal omhoog gaan. De leerlijn is eenvoudig in gebruik en kan naast klassikale instructie gemakkelijk zelfstandig ingezet worden en de weektaak of als huiswerk. Neem eens een kijkje op https://lnkd.in/gQJ5bTj en bekijk enkele voorbeeldkaarten. Ruim 200 scholen maken er al dankbaar gebruik van.



https://arnocoenders.nl/leerlijn/

Comments

Popular posts from this blog

Al dat spiriwirigedoe.....

B3-onderzoek gemiste kansen

My favorite pupil