Mijn Ideale School
Hier licht ik de redenen toe waarom ik besloten heb een spel te maken met als titel "Mijn Ideale School".
Waarden
Waarden zijn de belangrijke principes waarvoor je elke dag weer uit je bed komt. Het waartoe. Waarden drijven je - als het goed is - in al je activiteiten. Je wilt ze waarmaken omdat je uiteindelijk het beste voorhebt met de kinderen voor wie je je werk doet.
En nu de praktijk
Er wrijft iets. Vrijwel alle scholen laten op hun websites prachtige waarden zien. Een bloemlezing:
- Het kind centraal
- Betrokkenheid
- Eigenaarschap
- Samenwerking
- Toekomstgericht onderwijs
- Een veilige schoolomgeving
- Ieder mag er zijn
- Talentontwikkeling
Herkenbaar? Ja, want daar doen we het voor. Maar beantwoordt onze praktijk daar wel altijd aan? Velen zullen zeggen 'niet altijd'. Maar in hoeverre is er sprake van een spanningsveld tussen de waarden en de praktijk? Wanneer breekt het elastiekje? Tot hoever accepteren we een mogelijke discrepantie? Aan wie moeten we gehoorzamen? Aan de eisen van de Inspectie? Aan de wensen van de ouders? Staan we voor ons eigen beleid? Kortom, de praktijk beantwoordt meestal aan andere wetten van dynamica dan onze waarden.
Zelfreflectie
Mijn spel brengt die eventuele spanningsvelden in kaart. Dat geeft een beeld van waar de school staat en welke issues aandacht behoeven. Soms komen er onverwachte spanningsvelden naar voren. Iedereen beantwoordt de vragen immers uit volledige eerlijkheid en oprechtheid. Ook issues die lastig zijn en waar soms maar mondjesmaat over wordt gepraat, komen aan de oppervlakte. Maar wel op een manier die uitnodigt tot dialoog en wederzijds inzicht.
Wil je die uitdaging aan? Dat is de vraag die je jezelf - als onderwijsprofessional, als team, als school - beter eerst kunt stellen, anders heeft dit spel geen zin.
- Wil je actief aan de gang om ervoor te zorgen dat de waarden van je school tot in de dagelijkse gang van zaken ervaren en gevoeld worden?
- Ben je bereid om spanningsvelden die mogelijk spelen, in de ogen te zien?
- ben je geïnteresseerd om met je school, met je team, en zelf, een keer naast de dagelijkse praktijk te gaan staan om te ontdekken waar je staat en waar je naartoe wilt in je werk?
Comments
Post a Comment