Het mag een beetje gevaarlijk zijn


Vallen en opstaan
Het lijkt spontaan, wild, hippie-achtig: een berg troep waarin kinderen naar hartenlust mogen spelen. Dat is schijn. Er zit planning, organisatie en wetenschap achter. Initiatiefnemer Van Rooijen promoveerde begin juli aan de Universiteit voor Humanistiek op ‘risicovol spelen’, zoals stoeien, spelen op hoogte, spelen met snelheid, spelen buiten het zicht. Hij heeft ook een bedrijf in methodieken voor ‘vrij spelen’, dat een deel van de spullen leverde, en hij trainde de ‘speelwerkers’.

„Het zit ingebakken in het kind om uitdagingen te zoeken op de toppen van hun kunnen”, zegt hij. „Soms gaat het fout, dat weten kinderen. Vallen vinden ze niet erg, dan staan ze op en gaan ze weer verder. Maar een kind moet dat wel kunnen ervaren. Daar moeten wij voor zorgen.” Uit onderzoek blijkt dat risicovol spelen positief effect heeft op de gezondheid van kinderen, zowel fysiek als mentaal. „De huidige generatie groeit overbeschermd op”, zegt Zeina Bassa, expert ‘risicovol spelen’ bij VeiligheidNL, het kenniscentrum letselpreventie. „Dat kan ertoe leiden dat ze op latere leeftijd verkeerde beslissingen nemen in risicovolle situaties, bijvoorbeeld in het verkeer. Of dat ze fobieën en angststoornissen ontwikkelen.”

VeiligheidNL is gericht op het voorkomen van ernstig letsel. „Niet alleen door kinderen te beschermen tegen grote risico’s, maar ook door hen met risico’s te leren omgaan”, zegt Bassa. „Er moet bij het spelen een kans zijn dat er iets fout gaat. Pijn, schrik, een fysieke verwonding. Het leven bestaat uit risico’s. Je moet daar als kind mee kunnen oefenen op je eigen niveau. Dat is geen luxe, dat is noodzakelijk.”

Lees verder ✅

https://lnkd.in/eKXtYnqW

Risicovol spelen
https://lnkd.in/emxQk6Mk

Comments

Popular posts from this blog

Al dat spiriwirigedoe.....

B3-onderzoek gemiste kansen

My favorite pupil