Ze zitten hun tijd uit
Jan Bransen, zelf geen van oorsprong in het onderwijs "groot" geworden hoogleraar, maar wel al jaren op de bres voor eigentijds onderwijs dat kinderen stimuleert in plaats van afremt, somt netjes in een puntenlijstje de stand van het huidige onderwijs op:
- — Er is een enorm lerarentekort.
- — Er zitten vele duizenden leerlingen thuis, omdat het onderwijs geen passende plek voor ze heeft.
- — De helft van de middelbare scholieren kampt met een negatief zelfbeeld, omdat hun prestaties acht jaar lang zorgvuldig gemonitord en gemeten zijn en ze te licht bevonden zijn voor een havo/vwo-advies.
- — We selecteren veel te vroeg en hanteren op een veel te rigide manier strikte niveauverschillen in al ons vervolgonderwijs.
- — Vrijwel alle middelbare scholieren kunnen de motivatie niet opbrengen om enthousiast naar school te gaan; zij zitten de jaren uit.
- — De stress en prestatiedruk onder jongeren zijn enorm toegenomen en onze omgang met, kijk op en organisatie van het onderwijs lijkt daar de belangrijkste oorzaak van te zijn.
- — De opwaartse druk op leerlingen, leraren en scholen vanuit de ouders en de bredere samenleving is gigantisch.
- — Scholen wringen zich in bochten om hun rendement op peil te houden en zoeken naar manieren om leerlingen vroegtijdig “af te laten stromen” als het ernaar uitziet dat zij het ‘niveau’ niet gaan halen dat zij bij het verlaten van de basisschool als advies meegekregen hebben.
- — Hoe meer we benadrukken dat goed onderwijs afhankelijk is van goede methodieken, hoe meer we van autonome en professionele docenten afhankelijke methoden-slaven maken.
- — En hoe meer we toetsen, hoe meer we de ontwikkeling van het oordeelsvermogen van leerlingen ondermijnen.
Ik laat het even hierbij, omdat dit lijstje zo messcherp is en een goede, bondige samenvatting.
Bron: https://www.janbransen.nl/nl/is-tegenlicht-wel-bij-de-les/
Comments
Post a Comment